KURATÓRIUM TAGJAI

DR. RÉFY MIKLÓS - ELNÖK

DR. RÉFY MIKLÓS - ELNÖK

Asperján Istvánné

dr. Lei Gábor

Fehérvári István

Soponyainé Nagy Edit - titkár

Alapító dokumentumok

INTERJÚ DR. RÉFY MIKLÓSSAL - A KURATÓRIUM ELNÖKÉVEL

Hány gyereket támogatnak az alapítványon keresztül és ki lehet rá jogosult?

Általában 50 gyereket támogatunk 50-70 ezer forintos összeggel. Az alapítvány erre fordítja az adózók által beifizetett egy százalékot és a Kék Madár Fesztivál összes bevételét is, így évente 3 millió forint körüli összeget osztunk fel a beteg gyerekek között. A pályázatokat szakmailag két gyermekorvos bírálja el a kórház részéről, és én vagyok az, aki a jogosultságot megvizsgálom.

Az jogosult a támogatásra aki kalocsai vagy környékbeli beteg gyermek. Azok pályázhatnak, akik tartósan károsodottak, vagy olyan betegségben szenvednek, hogy az anyagilag megterheli a családot. A pályázathoz az orvosi igazolásokat is kell csatolni. Az alapvető cél az, hogy segítsük a beteg gyermekeket, akik a kalocsai kórházhoz kapcsolódnak. Vannak olyan gyermekek, akiket több éven keresztül is támogattunk, hiszen egészen 14 éves korig jogosultak a gyermekek a támogatásra.

Mikor alakult az Alapítvány?

1991-ben alakult meg a Máltai Szeretetszolgálat Kalocsán. Ünnepélyes mise keretében történt az alakulás, a Főszékesegyházban volt a beiktatás. Ekkor terveztünk egy olyan hangversenyt, amelynek teljes bevételét a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlottuk fel. A fellépők között a helyi katonazenekar, és a helyi zeneiskola kórusai, és tanárai voltak. Ez után keresett fel Lakatos György és Túri Tibor, hogy jó lenne még több ilyen jótékonysági koncertet szervezni. Már 1991 szeptemberében sor került erre a koncertre és a következő években ebből nőtt ki a Kék Madár Fesztivál. Lakatos György a szíve és motorja a rendezvénynek, ő az aki az előadásokat és a művészeket a kapcsolatai révén elhozza a városunkba és főként az alapítványhoz kapcsolódó kalocsai emberek azok, akik segítenek a szervezési munkákban.

Miből fedezik a fesztivál költségeit?

A művészek mindig ingyen vállalják a fellépéseket, de a szállást és az étkezést mi biztosítjuk számukra. A költségeket a szponzorok által befizetett pénzekből finanszírozzuk.

Miért tartja fontosnak egy ilyen nagyszabású kulturális rendezvénysorozat életben tartását évről évre?

Egyrészt kell a városnak egy ilyen országosan elismert fesztivál, másrészt magasztosnak tartom a célt, amiért azaz egész létrejött és immár 15 éve működik.

(Forrás: Városi Hírlap – 2006.)